۱۴۰۳ آذر ۲۴, شنبه

تهران: نظارت بیشتر بر برنامۀ اتمی را می‌پذیریم و با آژانس همکاری می‌کنیم تا همه پرونده‌ها بسته شود.

 تهران: نظارت بیشتر بر برنامۀ اتمی را می‌پذیریم و با آژانس همکاری می‌کنیم تا همه پرونده‌ها بسته شود.


محمد سلامی در نمایشگاه 

از نظر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، کاملاً طبیعی است که افزایش فعالیت هسته‌ای ایران نظارت بیشتری را هم به دنبال داشته باشد. او مدعی شد که ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کامل دارد

روز شنبه ۲۴ آذر، محمد اسلامی که در عین حال معاون رئیس جمهور نیز هست، هنگام بازدید از نمایشگاه «دستاوردهای هسته‌ای» گفت: «شما وقتی فعالیت هسته‌ای انجام می‌دهید، تغییر مقیاس فعالیت‌ها به طور طبیعی سطح نظارت را هم تغییر می‌دهد. ما افزایش ظرفیت دادیم و طبیعی است که باید تعداد بازرسی‌ها هم افزایش پیدا کند.»

اسلامی گفت: «ما طبق چارچوب آژانس فعالیت می‌کنیم و آژانس بر فعالیت ایران نظارت دارد. طبیعی است وقتی که مثلا سه واحد شما می‌شود پنج واحد (غنی‌سازی)، نظارت هم به همان نسبت افزایش پیدا ‌کند.»

دو روز قبل از این اظهارات، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از پذیرش ایران خبر داده بود. در آخرین گزارش آژانس تأکید شده است که ایران با درخواست آژانس برای افزایش دفعات و شدت بازرسی‌ها در مرکز غنی‌سازی فردو موافقت کرده است.

آژانس و همچنین دولت‌های غربی نگرانند که غنی‌سازی اورنیوم تا غلظت ۶٠ درصد که در مرکز فردو انجام می‌گیرد، دیر یا زود به مرز ٩٠درصد، یعنی به حد کاربرد نظامی و تسلیحاتی برسد.

اما محمد اسلامی این نوع نگرانی‌ها و اتهامات علیه جمهوری اسلامی را «تحریفات نشأت گرفته از رژیم صهیونیستی» دانست و گفت: «اینها به دنبال تحریک دنیا علیه ما هستند.»

او تأکید کرد که «ما با آژانس در باره دو مکان باقی مانده تعامل خواهیم کرد تا پرونده‌ها بسته شود.»

ظاهراً منظور وی از «دو مکان»، مراکز فردو و نطنز هستند، زیرا ایران خود قبلاً به آژانس اطلاع داده بود که قصد دارد  سانتریفیوژهای بیشتری در این دو محل نصب کند.

بدین ترتیب تهران می‌خواهد نشان دهد که برنامۀ اتمی‌اش کاملاً «شفاف و صلح‌آمیز» است، هرچند آژانس و قدرت‌های غربی هنوز قانع نشده‌اند.

به درستی معلوم نیست که مسئولان جمهوری اسلامی چه هدفی را دنبال می‌کنند. برخی تحلیل‌گران معتقدند که آمدن دونالد ترامپ آنها را نگران کرده و به عقب‌نشینی واداشته است. برخی دیگر احتمال می‌دهند که فعالیت‌های اتمی غیرقانونی در مراکز پنهانی ادامه یابد.

اما به گفتۀ محمد اسلامی آژانس همواره در چارچوب ان‌پی‌تی به تأسیسات ایران دسترسی داشته و «ما مانعی برای آن ایجاد نکردیم و نمی‌کنیم.» در گذشته، مسئولان ایرانی با شگردهای مختلف در مقابل بازرسی‌های آژانس مانع‌تراشی کرده بودند.

ان‌پی‌تی (NPT) یا معاهدۀ منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای کشورهای عضو را ملزم می‌کند که مواد هسته‌ای خود را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام و نگهداری کنند. ار اف ای

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر