از برادر احمد شرع تا انتصاب یک زن؛ درباره وزرای دولت انتقالی سوریه چه میدانیم؟
بعد از آن که مخالفان در سوریه سقوط حکومت بشار اسد را اعلام کردند، روند انتصابها برای پر کردن مقامهای رسمی و کلیدی در دولت انتقالی آغاز شد.
در همین چارچوب دولت جدید انتقالی به رهبری احمد شرع، افراد مختلفی را به سمتهای جدید منصوب کرد، از جمله محمد بشیر که به عنوان نخست وزیر یا رئیس دولت انتقالی، مامور تشکیل دولت شد. او تصمیم گرفت فعالیت وزرای دولت نجات ملی، که طی سالهای گذشته دولتی مستقل از حکومت بشار اسد در مناطق تحت کنترل خود ایجاد کرده بودند، ادامه پیدا کند.
اما انتصاب بعضی از این افراد به دلیل کمبود تجربه و صلاحیت لازم برای مدیریت مرحله حساس انتقالی و تصدی پستهای مهم، واکنشها و بحثهای زیادی را در داخل سوریه برانگیخته است.
به نظر میرسد احمد شرع تلاش میکند به افرادی تکیه کند که در سالهای گذشته در اداره امور ادلب با او همراه بودهاند. اما این افراد چه کسانی هستند و چطور انتخاب شدهاند؟نحوه انتخاب افراد چگونه است؟
هیچ سازوکار شفافی برای انتخاب این افراد به عنوان وزیر وجود ندارد. در ادلب، مجلس شورای عمومی، که بالاترین نهاد قانونگذاری دولت نجات ملی است، تصمیم گرفت محمد بشیر را به عنوان رئیس هفتمین دولت ادلب منصوب کند. او نیز اوایل امسال وزرای این دولت را معرفی کرد.
End of مطالب پیشنهادی
اما در دمشق هنوز مشخص نیست که تمدید ماموریت وزرای دولت نجات ملی نتیجه مشورت جمعی بوده یا به دستور مستقیم احمد شرع، رهبر هیئت تحریر شام، صورت گرفته است. این مسئله سوالاتی را درباره امکان گسترش مشارکت در دولت جدید، به ویژه با حضور مخالفان خارج از کشور و بعضی کارشناسان داخلی، مطرح کرده است.
احمد شرع هنگام ورود به دمشق تاکید کرد که قصد دارد با همه گروهها همکاری کند. او همچنین از تمام کارمندان دولت خواست در سمتهای خود باقی بمانند و به فعالیت خود ادامه دهند.
محمد بشیر: از ریاست دولت ادلب تا ریاست دولت سوریه
پس از گذشت ده ماه از انتصاب محمد بشیر به عنوان رئیس دولت نجات ملی در ادلب، او مامور تشکیل دولت جدید سوریه شده که قرار است در شرایط جاری کشور را مدیریت کند.
محمد بشیر که اکنون مامور تشکیل دولت انتقالی سوریه است، سوابق گستردهای در فعالیتهای سیاسی و بشردوستانه در ادلب دارد. او از سال ۲۰۲۲ به عنوان وزیر توسعه و امور انسانی در دولت نجات ملی ادلب فعالیت کرده است.
او کار خود را به عنوان رئیس بخش ابزار دقیق در شرکت گاز سوریه آغاز کرد و از دانشگاه حلب مدرک مهندسی برق و الکترونیک دارد.
محمد بشیر پس از سقوط بشار اسد، مامور تشکیل دولتی شده که قرار است مرحله فعلی را هدایت کند. او اکثر وزرای دولت نجات ملی را، که یک سال پیش در ادلب تشکیل داده بود، در این دولت حفظ کرد.
انس خطاب، رئیس سازمان اطلاعات
فرماندهی کل حاکم بر سوریه انس خطاب را به عنوان رئیس سازمان اطلاعات معرفی کرده است.
خطاب از موسسان و رهبران جبهه نصرت بود و مسئول برقراری ارتباط با رهبری القاعده در عراق برای دریافت کمکهای مالی و مادی.
شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۴ به دلیل ارتباط او با فعالیتهای جبهه نصرت نامش را به فهرست تحریمهای سازمان ملل متحد افزود.
ماهر شرع، وزیر بهداشت و برادر احمد شرع
ماهر شرع، متولد سال ۱۹۷۳، پزشک متخصص بیماریهای زنان است و پیش از این به عنوان مشاور وزارت بهداشت در دولت نجات ملی ادلب فعالیت کرده است.
انتصاب او به عنوان وزیر بهداشت در دولت جدید، به دلیل رابطه خانوادگیاش با احمد شرع (رهبر هیئت تحریر شام)، در روزهای اخیر در شبکههای اجتماعی جنجالبرانگیز شده است. منتقدان هشدار دادهاند که این اقدام میتواند یادآور بازگشت روابط مبتنی بر «واسطهگری و خویشاوندسالاری» در دوران اسد باشد.
ماهر شرع تحصیلات خود را در رشته زنان و زایمان در دانشگاه دولتی ورونژ روسیه به پایان رساند. او از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ در دمشق به عنوان مشاور در زمینه درمان ناباروری و عملهای لقاح مصنوعی فعالیت میکرد. در سال ۲۰۱۴ به عربستان سعودی رفت و سپس در سال ۲۰۱۸ به روسیه بازگشت و تا سال ۲۰۲۲ در شهر ورونژ مشغول به کار بود.
در جلسهای با سازمانهای جامعه مدنی و نهادهای پزشکی، ماهر شرع وعده داد که حقوق کارکنان حوزه بهداشت ۴۰۰ درصد افزایش خواهد یافت.
اسعد شیبانی ملقب به ابوعایشه، وزیر امور خارجه
نام اسعد شیبانی، سخنگوی پیشین جبهه نصرت که با لقب ابوعایشه شناخته میشود، بار دیگر در صدر اخبار قرار گرفته است. او اخیرا به عنوان وزیر امور خارجه در دولت جدید منصوب شده است.
شیبانی همچنین با نام مستعار «زید العطار» شناخته میشود که در دوره فعالیتش در بخش سیاسی هیئت تحریر شام از آن استفاده میکرد. او با تغییر نام و هویت جبهه نصرت نام خود را نیز دو بار تغییر داد. شیبانی مسئولیت رابطه با آژانسهای بشردوستانه سازمان ملل را بر عهده داشت.
به گزارش منابع خبری، او اهل روستای ابو راسین در استان حسکه است و زبان انگلیسی را در دانشگاه دمشق تحصیل کرده است.
مرهف ابو قصره: از فرماندهی نظامی هیئت تحریر شام تا وزارت دفاع
از دیگر انتصابات دولت جدید، ابو حسن الحموی يا مرهف ابو قصره، معروف به «ابو الحسن»، به عنوان وزیر دفاع دولت جدید سوریه است.
ابو قصره که پیش از این مهندس کشاورزی بوده، در سالهای گذشته به عنوان فرمانده نظامی هیئت تحریر شام فعالیت کرده است. رسانهها اظهاراتی از ابو قصره منتشر کردند که در آن وعده داده بود گروههای مسلح مخالف در صورت سقوط حکومت اسد به ارتش سوریه خواهند پیوست.
محمد عبدالرحمن: از مسئولیت جيش الفتح تا وزارت کشور
عبدالرحمن از همان ابتدای اعتراضها علیه بشار اسد به صفوف مخالفان پیوست. او پیش از این در امور نظامی تخصص داشت و از دانشگاه حمص فارغالتحصیل شده بود.
او به عنوان مسئول عمومی اداره جيش الفتح فعالیت میکرد که اتحادی نظامی میان نیروهای مخالف سوریه در استان ادلب بود و در سال ۲۰۱۵ تشکیل شده بود.
عبدالرحمن در نخستین اظهارات خود پس از انتصاب به عنوان وزیر کشور دولت انتقالی، وعده داد که یک دستگاه اطلاعاتی برای «تبادل اطلاعات میان نهادهای امنیتی به منظور مبارزه با تهدیدها علیه امنیت کشور» ایجاد کند. او همچنین بر تقویت حضور امنیتی برای «حفاظت از اماکن مقدس تمام اقوام» تاکید کرد.
او در گفتوگویی با روزنامه القدس العربی اعلام کرد که وزارت کشور در حال جمعآوری سلاح از نیروهای حکومت پیشین است و برای این کار مراکزی با هماهنگی اداره عملیات نظامی ایجاد کرده است. این اقدام بخشی از برنامههای وزارتخانه در این مرحله به شمار میرود.
شادی محمد الویسی: وزیر دادگستری سوریه
شادی محمد الویسی در جریان انتصابات جدید دولت سوریه به عنوان وزیر دادگستری منصوب شد.
او متولد سال ۱۹۸۵ در شهر حلب است و پیش از این به عنوان مدرس تعلیمات اسلامی و امام جماعت یکی از مساجد شهر فعالیت میکرد. ویسی دارای دیپلم تربیت معلم و مدرک رسمی در شریعت اسلامی است.
پس از تشکیل دولت در ادلب، او اقدام به تاسیس هیئت شرعی در حلب کرد و در طول سالها در مناصب مختلفی از جمله رئیس دادگاه تجدیدنظر کیفری و شورای عالی قضایی در دولت نجات ملی خدمت کرده است.
عایشه دبس: نخستین زن در دولت جدید سوریه
عایشه دبس به عنوان مدیر دفتر امور زنان در دولت جدید منصوب شد و نخستین زنی است که در دوره جدید سوریه به یک سمت رسمی منصوب شده است.
دبس فعال حقوق بشر و حقوق زنان است و طی سالهای گذشته در پروژههای بشردوستانه در اردوگاههای پناهجویان فعالیت داشته است.
برخلاف سایر وزرا، اطلاعاتی درباره سوابق یا زندگینامه او منتشر نشده است.
این انتصاب در شرایطی صورت گرفت که اظهارات عبیده ارنائوط، سخنگوی دولت جدید، مبنی بر این که هنوز برای انتصاب زنان در سمتهای وزارتی یا پارلمانی زود است، بحثبرانگیز شده بود. او مدعی شده بود که «ویژگیهای زیستی و روانی زنان» آنها را از انجام برخی نقشها بازمیدارد.
محمد یعقوب عمر: بنیانگذار خبرگزاری نبا الشام
محمد یعقوب عمر، که از سال ۲۰۲۲ وزیر اطلاعرسانی دولت نجات ملی در ادلب بود، در دولت جدید سوریه نیز این سمت را حفظ کرده است.
او متولد شهر خانالسبل در استان ادلب و دارای مدرک علوم سیاسی است.
عمر فعالیت حرفهای خود را از سال ۲۰۱۲ با پوشش میدانی درگیریها میان نیروهای بشار اسد و مخالفان آغاز کرد. در سال ۲۰۱۹ او مدیریت رسانهای دولت نجات ملی را بنیانگذاری کرد و خبرگزاری نبأ الشام را تاسیس کرد. او در دفتر رسانهای جیش الفتح هم فعالیت داشت و پس از آن به عنوان وزیر اطلاعرسانی منصوب شد.
فادی قاسم: وزیر توسعه در دولت سوریه
فادی القاسم به عنوان وزیر توسعه در دولت نجات ملی در ادلب فعالیت کرده است. او که متولد سال ۱۹۸۳ در حما است، دارای مدرک کارشناسی شیمی کاربردی است و دوره مقدماتی کارشناسی ارشد شیمی را نیز گذرانده است.
او پیش از آن که در دولت نجات ملی به ریاست بشیر مقام بگیرد، به عنوان مدیر اجرایی اداره کل موسسه نقد و حمایت از مصرفکننده فعالیت میکرد. پیش از آن نیز مدیر مرکز فرهنگ و معارف بود و همچنین به عنوان مدیر امور انسانی در اطمه خدمت کرده است.
محمد مسلم: وزیر اداره محلی و محیط زیست
محمد مسلم که از سال ۲۰۲۳ وزیر اداره محلی در دولت نجات ملی ادلب بوده، در دولت جدید سوریه نیز در این سمت ابقا شد.
او متولد ۱۹۸۸ در شهر حلب است و از دانشگاه حلب مدرک مهندسی مکانیک دارد. مسلم در سالهای گذشته مناصب متعددی از جمله دبیرکلی وزارت اوقاف در ابتدای تشکیل دولت نجات ملی، مدیریت منطقه شمالی، و ریاست هیئت نظارت و بازرسی را بر عهده داشته است.
دولت نجات ملی تصویری از محمد مسلم منتشر نکرده و هیچ تصویر تاییدشدهای از او در دسترس نیست.
حسام حاج حسین: وزیر اوقاف، دعوت و ارشاد
حسام حاج حسین از سال ۲۰۱۸ مدیریت اوقاف جنوب ادلب را بر عهده داشت و در سال ۲۰۱۹ به عنوان رئیس دفتر امور مساجد وزارت اوقاف دولت نجات ملی منصوب شد. در سال ۲۰۲۰ او به سمت معاون وزیر اوقاف ارتقا یافت.
او که متولد سال ۱۹۷۷ در استان ادلب است، از چهارمین دوره دولت نجات ملی در سال ۲۰۲۱ تاکنون وزیر اوقاف باقی مانده و در دولت جدید سوریه نیز این سمت را حفظ کرده است.
عبدالمنعم عبدالحافظ: وزیر آموزش عالی و تحقیقات علمی
دکتر عبدالمنعم عبد الحافظ مسنترین و برجستهترین وزیر از نظر جایگاه علمی در دولت جدید محسوب میشود. او در سال ۱۹۹۱ موفق به دریافت مدرک دکترای زیستشناسی سلولی از دانشگاه روئن فرانسه شد.
عبدالحافظ که متولد سال ۱۹۶۱ است، در سالهای گذشته در چندین جایگاه علمی برجسته فعالیت کرده است. از جمله او به عنوان رئیس دانشکده داروسازی در دانشگاه ابیلا در ادلب و معاون دانشکده پزشکی فعالیت داشته است.
او از ابتدای سال ۲۰۲۴ به عنوان وزیر آموزش عالی و تحقیقات علمی منصوب شده است.
نذیر محمد قادری: وزیر آموزش و پرورش
نذیر محمد قادری سال ۱۹۷۰ در دمشق متولد شد، جایی که دوران کودکی و تحصیلات خود را سپری کرد و مدرک کارشناسی زبان عربی را از دانشگاه دمشق دریافت کرد.
او در آغاز زندگی حرفهای خود به مدت حدود ۱۸ سال به تدریس زبان عربی مشغول بود، اما در سال ۲۰۰۸ به دلیل فعالیتهای سیاسی بازداشت شد.
قادری سال ۲۰۱۸ آزاد شد و به مناطق تحت کنترل مخالفان نقل مکان کرد. او ابتدا به عنوان مدیر نظارت داخلی در وزارت آموزش و پرورش دولت نجات ملی فعالیت کرد و سپس در سال ۲۰۲۴ به عنوان وزیر آموزش و پرورش منصوب شد.بی بی سی فارسی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر