با کنارهگیری جو بایدن از رقابتها چه خواهد شد؟
جو بایدن و معاونش کامالا هریس در نشستی خبری در کاخ سفید
پس از هفتهها گمانهزنی در خصوص احتمال کنارهگیری جو بایدن از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، او رسماً اعلام کرده که از رقابتها کنار خواهد رفت.
هرچند آقای بایدن پیش از این با قاطعیت گفته بود قصد کنار رفتن از رقابتها را ندارد، هر روز صدای تازهای از سوی مقامهای ارشد حزب دموکرات مبنی بر لزوم حضور یک کاندیدای جایگزین به جای آقای رئيس جمهور مطرح میشد، و این موضوع نهایتاً او را به کنارهگیری مصمم کرد.
به تازگی روزنامه واشینگتن پست گزارش داده بود که باراک اوباما، رئيس جمهوری پیشین ایالات متحده هم پیشبینی کرده احتمال پیروزی در انتخابات با جو بایدن بسیار کاهش یافته است.
جو بایدن حالا پس از کنارهگیری از معاونش کامالا هریس برای نامزدی دموکراتها در انتخابات حمایت کرده است. حمایتی که البته به این معنا نیست که خانم هریس حتماً حمایت هیئتهای نمایندگی دموکرات را برای کسب نامزدی نهایی کسب خواهد کرد.
با این اوصاف پرسش اینجاست که اکنون چه خواهد شد و چه کسی به جای او در رقابت با دونالد ترامپ شرکت میکند؟ ساز و کار پیشرو برای تعیین نامزد جانشین چگونه خواهد بود؟ در این گزارش میخواهیم به این پرسشها پاسخ دهیم.
نامزد جایگزین چگونه انتخاب میشود؟
بر اساس قوانین آمریکا اگر یک رئيس جمهور فوت کند، استعفا دهد یا برکنار شود، معاون او به صورت خودکار کنترل امور را به دست خواهد گرفت، اما این ساز و کار برای تعیین جانشین رئيسجمهور برای شرکت در انتخابات صورت نمیگیرد.
بنابراین با کنارهگیری جو بایدن، هرچند معاونش کامالا هریس، بیشترین بخت را خواهد داشت اما به صورت خودکار گزینه دموکراتها برای شرکت در انتخابات آبانماه نخواهد بود.
در واقع سازوکار تعیین جانشین بایدن اصلاً ساده نخواهد بود و باید انتظار روند پیچیدهای را داشت.
در کنوانسیون ملی دموکراتها چه میشود؟
حالا که جو بایدن پیش از نشست چهار روزه از ۲۹ مرداد تا ۱ شهریور که در شیکاگو برگزار میشود، رسماً از رقابت کنارهگیری کرده، فرآیند پیشرو به این شکل خواهد بود:
در مرحله نخست و پس از اعلام انصراف بایدن، نامزدهای بالقوه به تأیید یا امضای صدها هیئت نمایندگی که قرار است در «کنوانسیون ملی دموکراتها» شرکت کنند نیاز خواهند داشت. اکثر این هیئتها نمایندگان بایدن هستند که در پی پیروزیهای او در انتخاباتهای درونحزبی برگزیده شدهاند.
کسانی که بتوانند حمایت این هیئتهای نمایندگی را جلب از کاندیدای بالقوه، به کاندیدای درونحزبی حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری تبدیل میشوند. حمایت بایدن از یک کاندیدای خاص میتواند برای او اعتبار به همراه داشته و هیئتهای نمایندگی را به سمت او متمایل سازد، اما هیچ الزامی ایجاد نمیکند که لزوماً گزینه مد نظر رئيسجمهور به عنوان جانشینش معرفی شود.
باید توجه داشت که ۳ هزار و ۹۴۹ نماینده، به علاوه ۷۴۷ نماینده ارشد در «کنوانسیون ملی دموکراتها» شرکت میکنند. نامزدها تا پیش از آن زمان تلاش خواهند کرد با لابی، هیئتهای نمایندگی بیشتری را به سمت خود جلب نمایند.
سپس در کنوانسیون ملی دموکراتها میان این هیئتها بر سر انتخاب نامزد نهایی حزب، رأیگیری صورت میگیرد. نامزد نهایی باید بتواند اکثریت قاطع آرا را کسب کند و رأیگیری تا زمانی که یک کاندیدا بتواند به این میزان آرا دست یابد در ادوار بعدی ادامه مییابد.
وقتی یک نامزد بتواند از مجموع ۴ هزار و ۶۹۶ نماینده و نماینده ارشد به آرای ۲ هزار و ۳۴۹ دست یابد، آن فرد نامزد نهایی حزب دموکرات خواهد بود.
چه کسی جانشین بایدن میشود؟
در هفتههای اخیر نامهای مختلفی برای جانشینی بایدن مطرح شده و همچنان بنا به جایگاه، اسم کامالا هریس بیش از دیگران شنیده میشود.
واشینگتن پست ۱۱ نظرسنجی مختلف را که بعد از مناظره ترامپ و بایدن انجام شده، مورد بررسی قرار داده است؛ نتایج مجموع این نظرسنجیها میتواند تصویر روشنتری از شرایط پیشرو ارائه دهد. بر اساس آن نظرسنجیها ترامپ به طور متوسط برتری ۱.۹ درصدی نسبت به بایدن دارد. این عدد برای رقابت هریس و ترامپ، ۱.۵ به سود ترامپ است.
در این نظرسنجیها همچنین از افراد پرسیده شد تفاوت بین بایدن و هریس را چطور میبینند؟ چهار نظرسنجی به نفع هریس بود، چهار نظرسنجی هم نشان داد که خانم معاون رئيسجمهور کمی بدتر از بایدن است و نتایج سه نظرسنجی هم میگوید که بایدن و هریس تفاوتی با یکدیگر ندارند.
نظرسنجی مشترک واشیتگتن پست، ایپسوس و ایبیسی نیوز که در ماه جاری میلادی برگزار شده نشان میدهد که ۴۴ درصد از آمریکاییها (اعم از جمهوریخواه، دموکرات و مستقلها) معتقدند که اگر بایدن کنار رود بهتر است هریس نامزد دموکراتها شود.
در همان نظرسنجی ۲۹ درصد از دموکراتها و مستقلهای متمایل به دموکراتها هریس را نامزد مناسب بعد از کنارهگیری بایدن دانستهاند. در حالیکه ۷ درصد از گوین نیوسام فرماندار کالیفرنیا یاد کردند. ضمن اینکه ۴ درصد هم نام میشل اوباما همسر باراک را به عنوان گزینه خود معرفی کردند.
سهم پیت بودجیچ وزیر حمل و نقل دولت بایدن، و گرچن ویتمر فرماندار میشیگان هم در این نظرسنجی ۳ درصد بوده است.
البته باید توجه کرد که حدود نیمی از دموکراتها نام هیچ نامزدی را ذکر نکردهاند و این میتواند بسیاری از معادلات را در فردای بعد از کنار رفتن بایدن تغییر دهد.
ضمن اینکه در هفتههای اخیر نام سیاستمداران دیگری چون جی پی پریتزکر فرماندار ایلینوی و جاش شاپیرو، فرماندار پنسیلوانیا هم به عنوان نامزدهای بالقوه جانشینی بایدن مطرح شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر