۱۴۰۳ آبان ۱۰, پنجشنبه

اسب عصاری بودجه و روغن کشی از جان خلق

 اسب عصاری بودجه و روغن کشی از جان خلق

عکس از آرشیو...
عکس از آرشیو...

در گذشته، برای استخراج روغن از دانه‌ها و مواد غذایی چرب، این دانه‌ها را بین دو سنگ بزرگ و سنگین مانند سنگ آسیاب قرار می‌دادند. حیوانی مانند اسب با چرخاندن این سنگ‌ها، دانه‌های روغنی را تحت‌فشار قرار داده و روغن آنها را استخراج می‌کرد. اسب با چشمان بسته در دایره‌یی حرکت می‌کرد، با این تصور که در حال پیمودن مسیری است. اما در نهایت، پس از باز کردن چشم‌هایش، متوجه می‌شد یا چند قدم جلو رفته یا حتی به عقب برگشته است، گیج و حیران از این پیمودن بیهوده!

نظام ولایت مطلقه فقیه نیز به همان شیوه، از اسب بودجه و طرح‌های خود برای مکیدن جان و مال مردم ستمدیده استفاده می‌کند. ملتی که تمام امکانات لازم برای رشد و توسعه را در اختیار دارد، اکنون زیر بار سنگین غارتگری و چپاول خامنه‌ای و مافیای هم‌پیمانش، خرد شده و رمقی برای ادامه زندگی ندارد. اما هم‌چنان بودجه‌های دولتهای منصوب خلیفه ارتجاع، با چشمان بسته، در این دور تسلسل پوچ و بی‌نتیجه می‌چرخد تا شاید اگر اندک دارایی‌ مردم ستمدیده ایران باقی مانده باشد زیر سنگهای غارت خود له کند.

این تسلسل باطل و پوچ بودجه‌های بی‌نتیجه برای ملت ایران، و ثروت‌اندوزی و مال مردم‌خوری برای حاکمان مستبد و فاسد، هم‌چنان در جریان است.

 

تصویب کلیات لایحه بودجه در کمیسیون مجلس

سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از تصویب کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در این کمیسیون خبر داد و اعلام کرد که گزارش کمیسیون برنامه در زمان بررسی کلیات لایحه بودجه در صحن علنی قرائت خواهد شد.

این دور باطل بودجه‌ها سال‌هاست که ادامه دارد. در دولت رئیسی نیز این روند، موجب تمسخر باندهای رقیب شده بود. روزنامه جمهوری اسلامی در دوم دی ۱۴۰۰ نوشت: «اولین بودجه دولت سیزدهم که به مجلس ارائه شد، هم‌چنان پرابهام و پرمسأله است و از سوی کارشناسان و رسانه‌ها به‌شدت نقد شده است؛ بودجه‌یی که مملو از تورم، فشار اقتصادی، خطرپذیری و کسری فاحش است. بودجه‌یی که نه شفاف است، نه جداول مالی در آن به درستی لحاظ شده‌اند، و با حذف ارز ترجیحی و فشار مالیاتی بر مردم، سال آینده را به سالی با بی‌ثباتی اقتصادی و اجتماعی تبدیل می‌کند؛ به‌گونه‌یی که معلوم نیست مردم بتوانند این وضعیت را تحمل کنند»

این ارزیابی گویی برای بودجه پزشکیان و دیگر دولتهای گذشته نیز صدق می‌کند؛ بودجه‌هایی با کسریهای چند صد هزار میلیارد تومانی که فشار اقتصادی کمرشکنی بر دوش مردم گذاشته و تبعات اجتماعی جدی‌یی نیز به‌دنبال دارد.

 

بودجه ۱۴۰۴ و سرنوشت اقتصاد ایران

نگاهی به بودجه ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که این بودجه مرزهای جدیدی از ناترازی و کسریهای غیرقابل جبران را درنوردیده است: «بودجه سال آینده با کسری عملیاتی چشمگیر ۱۸۰۵ هزار میلیارد تومان مواجه است؛ رقمی که بیش از ۶ برابر کسری سال ۱۴۰۳ است. این کسری ناشی از افزایش هزینه‌های جاری به رقم ۴ هزار و ۸۱ هزار میلیارد تومان بوده است و به‌دلیل اضافه شدن هزینه‌های فرابودجه‌ای و هدفمندی یارانه‌ها رخ داده است. این هزینه‌های بالا تهدیدی جدی برای ثبات اقتصادی و اجتماعی کشور محسوب می‌شود» (آرمان امروز۶ آبان۱۴۰۴).

 

تورم بیشتر برای کم‌درآمدها

بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران، در مهرماه امسال، دهک اول جامعه که ضعیف‌ترین قشر اقتصادی را تشکیل می‌دهد، بیشترین تورم ماهانه را تجربه کرده است. این در حالی است که کمترین نرخ تورم ماهانه با رقم ۲.۵۸ درصد، مربوط به دهک دهم و پردرآمدترین اقشار جامعه بوده است. دلیل این تفاوت در نوع هزینه‌هایی است که اقشار محروم برای تأمین مایحتاج اساسی خود صرف می‌کنند. «نرخ تورم کالاهای خوراکی، سهمی ۲.۶ درصدی از تورم ماهانه دهک اول داشته اما این رقم در دهک دهم تنها ۱.۹ درصد بوده است» (تجارت نیوز۷آبان۱۴۰۳)

تاسف‌آور این‌که حاشیه‌نشینی، فقر، خشکسالی، تورم، افزایش قیمتها و مهاجرت از عواملی هستند که سفره خانواده‌های بلوچ و سایر اقشار کم‌درآمد را روزبه‌روز کوچک‌تر کرده است. «در برخی خانواده‌های سیستان و بلوچستانی، دسترسی به مواد پروتئینی مانند گوشت، مرغ و ماهی کاهش یافته و این مواد به آسانی در سبد غذایی خانوار یافت نمی‌شود، امری که ابتلا به سوء‌تغذیه و کم وزنی، خصوصاً در کودکان را افزایش داده است» (ایلنا۷ آبان۱۴۰۳).

 

وعده‌هایی که بر باد رفت

بحران فقر تنها به نواحی محروم محدود نمی‌شود؛ بسیاری از کارمندان و کارگران نیز زیر خط فقر قرار گرفته‌اند. «در لایحه بودجه ۱۴۰۴، افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارکنان دولت پیش‌بینی شده، اما این افزایش، اعتراض کارمندان، کارگران و بازنشستگان را برانگیخته و رسانه‌ها آن را فقر بیشتر برای فقرا تعبیر کرده‌اند» (اقتصاد ۲۴-۷ آبان ۱۴۰۳).

 

اقتصاد ایران: نه راه پیش، نه راه پس

کارشناسان اقتصادی بر سردرگمی دولت و نبود برنامه‌ریزی تأکید دارند و هشدار می‌دهند که این عدم قطعیت در تصمیم‌گیریها منجر به کاهش سرمایه‌گذاریهای بلندمدت و رکود بازار شده است. بدهی‌های عمومی سنگین دولت و رشد شدید نقدینگی، اقتصاد ایران را به مرز بحران رسانده است. در این شرایط، اولین بودجه دولت پزشکیان یکی از چالش‌برانگیزترین بودجه‌های تاریخ ایران تلقی می‌شود. از یک‌سوی اقتصاد ایران با انباشتی از ناترازی‌ها روبه‌روست که اکنون همگی به مرحله بحران رسیده است و ادامه این روند بدون اصلاحات عملاً غیرممکن است؛ از سوی دیگر با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی انجام اصلاحات اقتصادی گسترده می‌تواند کشور را با چالشهای اجتماعی و سیاسی روبه‌رو کند...

«در حقیقت کشور با یک پارادوکس دردناکی روبه‌روست که نه راه پیش دارد و نه راه پس. نه می‌توان اصلاحات اقتصادی را به آینده موکول کند و نه کشور ظرفیت سیاسی و اجتماعی این اصلاحات را دارد. در این شرایط دولت باید یک برنامه مشخص ارائه دهد و با توجه به این‌که نااطمینانی سیاست‌های مالی در اوج قرار دارد ادامه این روند قطعاً اقتصاد ایران را وارد شرایط بحرانی‌تری حتی در مقایسه با سال‌های گذشته خواهد کرد» (جهان صنعت۷آبان۱۴۰۳).

 

بودجه در خدمت مافیا، لاشخورها رانت‌خوارها

فرشاد مومنی، اقتصاددان، نیز با افشای پیوند باندهای غارتگر با بودجه پزشکیان، خواستار باز بینی لایحه بودجه شده است: «اکنون علائم و نشانه‌هایی وجود دارد که برخی مسئولان اقتصادی ضرورت شوک درمانی را توجیه کنند. خواهش می‌کنم رئیس‌جمهور سند بودجه را از مجلس پس بگیرد و برای اعتبارسنجی به فرهنگستان علوم ارائه کند. این کار به نفع همه کشور است و فقط مافیاها، لاشخورها و رانت‌خوارها از آن متضرر خواهند شد» (جماران۷آبان۱۴۰۳)

از «اقتدار» کذایی تا هراس از به هم خوردن «امنیت روانی»!

 از «اقتدار» کذایی تا هراس از به هم خوردن «امنیت روانی»!

از «اقتدار» کذایی تا هراس از به هم خوردن «امنیت روانی»!
از «اقتدار» کذایی تا هراس از به هم خوردن «امنیت روانی»!

فاشیسم دینی در سالگرد قیام آبان۹۸ در ضعیف‌ترین و آسیب‌پذیرترین مختصات خود قرار دارد. شواهد این شکنندگی را با مقایسهٔ دو کلیدواژهٔ «اقتدار» و «امنیت روانی» در سخنان خامنه‌ای در دو بازهٔ زمانی متفاوت می‌توان جست‌وجو کرد.

خامنه‌ای در سالیان قبل گفته است:

«اگر مقتدر نباشیم، مقتدران عالم بر روی ما اثر می‌گذارند؛ دیگر مجالی باقی نمی‌ماند تا ما بخواهیم حتی روی همسایگان خود یا همکیشان خودمان تأثیر بگذاریم، چه برسد بر روی کل بشریت. پس باید قدرت پیدا کرد» (سایت خامنه‌ای. ۱۳بهمن ۱۳۸۸).

این جمله و جمله‌های مشابه آن نشان می‌دهد که این حکومت برای باقی ماندن در قدرت نیاز دارد به عوامل قدرت‌ساز مانند تولید و تکثیر سلاحهای کشتار جمعی و به‌طور خاص بمب اتمی دست بزند.

او در جای دیگر گفته است:

«اگر دشمن احساس کند شما توانایی ندارید، ملت ایران [بخوانید نظام ولایت فقیه] قدرتی ندارد، امنیت شما را همه نوع تهدید خواهد کرد؛ از هر نوعش؛ این قدرت ملی پشتوانه و تضمین‌کنندهٔ امنیت ملی است. امنیت ملی همه چیز است؛ اگر امنیت نباشد، هیچ چیزی نیست» (سایت خامنه‌ای. ۹اسفند ۱۴۰۲)

تا اینجا فهمیدیم که این رژیم به شیوهٔ دیگر فاشیست‌های گوربه‌گور شدهٔ تاریخ، «قدرت» و «اقتدار» را در تولید و تکثیر سلاحهای کشتار جمعی می‌بیند. این نوع از اقتدار مکرر در مکرر در ادبیات سیاسی نظام ولایت فقیه با پسوندهای سیاسی، نظامی، اقتصادی، علمی و حتی ملی، مورد مصرف قرار گرفته است. در سخنرانی‌های خامنه‌ای آن را در کنار کلماتی مانند «قدرت»، «دشمن» و «امنیت»، می‌یابیم. وقتی عمیق می‌شویم، در می‌یابیم که منظور خلیفهٔ ارتجاع، این است که تروریسم و جنگ‌افروزی در خارج با سرکوب در داخل برای حفظ نظام رابطهٔ مستقیم دارد.

البته همان‌طور که خاطرنشان شد، این اولدروم و بالدروم‌ها مربوط به سالیان گذشته و برهه‌یی است که این رژیم با بزرگ‌نمایی عمق استراتژیک خود از یک‌سو درصدد باجگیری از منطقه و جهان بود و از دیگرسو نیاز داشت با تروریسم افسارگسیخته و جنگ‌افروزی قیام در داخل را مهار کند. آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت.

این پیش‌فرض را داشته باشید تا به سراغ سخنان اخیر خامنه‌ای برویم. او در سخنانی که از تلویزیون شبکهٔ یک رژیم به تاریخ ۶ آبان پخش شد، به جای ترجیع‌بند پوشالی «اقتدار» و شاخ و شانه کشیدن برای دیگر کشورها، از «ترس» و «تردید» و «اضطراب» صحبت کرد و کلیدواژهٔ «امنیت روانی!» را به کار برد:

«یک نکتهٔ مهم در باب امنیت... مسألهٔ «امنیت روانی» جامعه است، که کمتر به این توجه می‌شود؛ امنیت روانی جامعه؛ یعنی دچار اضطراب نکردن مردم، دچار ترس و تردید نکردن مردم؛ این[طور] است دیگر؛ این خیلی مهم است. بعضی‌ها با خبری که می‌دهند، با تحلیلی که می‌کنند، با تفسیری که از وقایع می‌کنند، در مردم تردید ایجاد می‌کنند، ترس ایجاد می‌کنند... این کسانی که با فضای مجازی ارتباط دارند، به این نکات توجه کنند! همه‌چیز را ــ هر چه به ذهن انسان می‌رسد ــ در فضای مجازی نبایستی منتشر کرد».

اگر منظور خامنه‌ای از «مردم»، خلق قهرمان ایران است. این خلق به ستوه آمده ثانیه‌ها و دقایق را رصد می‌کند تا از کوچک‌ترین فرصت برای قیام و درهم کوبیدن این نظام ستمگر و فاسد استفاده کند. بنابراین آنها هیچ ترسی از به هم خوردن تعادل ساخته و پرداختهٔ فاشیسم دینی و امنیت کذایی آن ندارند. «ترس» و «تردید» و «اضطراب» شامل کسانی است که دم و دمبالچه‌های این رژیم محسوب می‌شوند و از خوف قرار گرفتن در مقابل حسابرسی خلق قهرمان شب‌ها با کابوس چنگ در چنگ هستند.

به تعبیر دیگر خامنه‌ای دارد فرافکنی می‌کند. او پارانویای خود را به دیگران نسبت می‌دهد و از متولیان سانسور و ممیزیهای خود در وزارت ارشاد و دیگر بلندگوهای حکومتی و نیز تحلیل‌گران و گردانندگان شبکه‌های مجازی وابسته به حکومت می‌خواهد که واقعیتها را تحریف و سانسور کنند تا مبادا به قیام و انفجار عمومی سوخت برساند. او این توصیه را به‌طور خاص به کسانی می‌کند که تصمیم‌گیرندگان فضای مجازی هستند. معنای آن افزودن به فیلترینگ فضای مجازی و وضع قوانین شداد و غلاظ برای کسانی است که تن به سانسور نمی‌دهند.

به نظر می‌رسد امروز همان روزی است که خامنه‌ای در ۵ بهمن ۱۳۹۴ در دیدار با جمعی از به‌اصطلاح خانواده‌های شهدای مدافع حرم، هشدار آن را به مزدبگیرانش داد:

«این‌ها رفتند با دشمنی مبارزه کردند که اگر این‌ها مبارزه نمی‌کردند، این دشمن می‌آمد داخل کشور... اگر جلویش گرفته نمی‌شد، ما باید اینجا در کرمانشاه و همدان و بقیهٔ استانها با این‌ها می‌جنگیدیم و جلوی این‌ها را می‌گرفتیم» (سایت خامنه‌ای. ۵ بهمن ۱۳۹۴)

انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، رقابتهای فشرده و تنگاتنگ کامالا هریس و دونالد ترامپ

 انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، رقابتهای فشرده و تنگاتنگ کامالا هریس و دونالد ترامپ

دونالد ترامپ و کامالا هریس
دونالد ترامپ و کامالا هریس

در حالی‌که ۵ روز به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا باقی است رویترز در گزارشی از رقابتهای فشرده و تنگاتنگ دو کاندیدا نوشت ترامپ در پیشتازی اندک در پنسیلوانیا، می‌تواند در کسب الکترال پیروز شود اما در مجموع نظرسنجی‌های ملی توسط (مؤسسه) تحلیلگر نیت سیلور Nate Silver، کامالا هریس با ۴۸.۶در مقابل ۴۷.۵ از دونالد ترامپ پیشی می‌گیرد رویترز افزود. البته رئیس‌جمهور ایالات متحده از طریق درصد آرای سراسری انتخاب نمی‌شود، بلکه انتخاب نهایی توسط سهمیه کالج الکترال هر ایالت انتخاب می‌شود.

در میانگین (مؤسسه) سیلور، ترامپ درصد ناچیزی در پنسیلوانیا و کارولینای شمالی و جورجیا و آریزونا پیشی دارد. متقابلاً هریس هم در نوادا و میشیگان و ویسکانسین جلوتر است.

از بابت کالج الکترال اگر نظرسنجیهای فعلی درست در بیاید و حاشیه خطای این نظرسنجی‌ها در نظر گرفته نشود، ترامپ با ۲۸۱ بر ۲۵۷ در کالج الکترال پیروز می‌شود.

رویترز افزود: چرخش پنسیلوانیا از هریس به برتری ترامپ در دو هفته گذشته به قیمت (از دست دادن) پیروزی هریس تمام شده است. عدم انتخاب فرماندار محبوب پنسیلوانیا جاش شاپیرو (به‌عنوان معاون رئیس‌جمهور)، می‌تواند بزرگترین اشتباه هریس باشد

 

در همین حال انتشار ویدئویی از جو بایدن در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر توصیف هواداران ترامپ به‌عنوان «زباله» به یک جنجال سیاسی تبدیل شد. بایدن در این ویدئو گفت: «پوتوریکوییها مردم شریف و خوبی هستند. تنها زباله‌ای که می‌بینم در اینجا شناور است هواداران او هستند، هواداران او. شیطان‌سازی از لاتین تبارها بی‌وجدانی و غیرآمریکایی است».

اشاره بایدن به کمدینی بود که در یک گردهمایی انتخاباتی ترامپ در مورد پورتوریکو از واژه زباله شناور استفاده کرده بود.

ترامپ سریعاً از این حرف فاصله گرفت و تأکید کرد که این توصیف ربطی به او ندارد و در سخنرانی دیگری به خدماتی پرداخت که به مردم پورتوریکو کرده بود.

شبکه‌های اجتماعی و هم‌چنین نیویورک تایمز به گاف بایدن در مورد طرفداران ترامپ پرداخته‌اند که کاملا هریس را در محذور قرار داده است.

 

نیویورک تایمز ۱۰ آبان نوشت: کامالا هریس، ممکن است تصور کرده باشد که با نگه‌داشتن بایدن در کاخ سفید، از مشکلات جلوگیری می‌کند. اما اکنون ممکن است لازم باشد که رمز عبور زوم او را هم بگیرند.

نیویورک تایمز افزود: در روزهای پایانی یک انتخابات حساس، که هر تغییر کوچکی می‌تواند تعیین‌کننده باشد، بایدن دو بار با گاف‌های نابهنگام برای معاون خود دردسر ایجاد کرده است. آخرین مورد، در یک تماس ویدیویی با حامیان لاتین تبار در سه‌شنبه شب بود، که هریس را مجبور کرد بخشی از آخرین چهارشنبه کمپین خود را به فاصله گرفتن از این موضوع اختصاص دهد.

آقای بایدن در حال محکوم کردن اظهارات نژادپرستانه‌ای بود که توسط یکی از سخنرانان در یک گردهمایی اخیر دونالد ترامپ انجام شده بود، که به نظر رسید حامیان آقای ترامپ را "زباله" خطاب کرد. بایدن بعداً در حساب ایکس خود توضیح داد که منظورش آن سخنران در کمپین ترامپ بوده و نه حامیان او به‌طور کلی.

 

متعاقباً ترامپ در واکنش به این موضوع در گردهمایی انتخاباتی خود در شهر گرین بیGreen Bay ایالت ویسکانسین با یونیفرم رفتگران شهرداری ظاهر شد و گفت: «بایدن بالاخره گفت او و هریس در مورد هواداران من چگونه فکر می‌کنند. او آنها را زباله خواند... پاسخ من به آنها بسیار ساده است. شما نمی‌توانید آمریکا را رهبری کنید بدون این‌که مردم آمریکا را دوست داشته باشید».

ترامپ در یک قدمی پیروزی- مقاله

 ترامپ در ی ک قدمی پیروزی

انتخابات آمریکا ترامپ در یک قدمی پیروزی

جامعه آمریکا خواستار تغییراتی است که اصول و چارچوب‌های خانواده و اخلاق را حفظ کند و همچنان به اصول زیربنایی یعنی آزادی، حقوق بشر و دمکراسی پایبند باشد. ترامپ جایی در میانه این دو ایستاده و این همان چیزی است که رای دهندگان به آن تمایل نشان می‌دهند

پنج شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۳۱ اُکتُبر ۲۰۲۴ ۴:۴۵

انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو در آمریکا، بی‌تردید یکی از دیدنی‌ترین و مهترین انتخابات در تاریخ معاصر این کشور خواهد بود.

رئیس‌جمهور پیشینی که به‌رغم تمام درگیری‌ها و جنجال‌هایی که پس از ختم دوره اول ریاست‌جمهوری در مقابلش گذاشته شد، بار دیگر در سربرگ رای دهندگان حضور دارد؛ و زنی که به عنوان فرزند مهاجران رنگین پوست برای اولین بار در تاریخ این کشور، نامزد ریاست‌جمهوری شده است.

حزب دموکرات با احساس خطر از حضور ترامپ در مقابل رئیس‌جمهور فعلی؛ بایدن، به سرعت معاون رئیس‌جمهور؛ هریس را جای او نشاند تا ترامپ به آسانی نتواند به کاخ سفید بازگردد.

آنچه که در صفحه تلویزیون و در رسانه‌های گروهی می‌بینیم، خبر از رقابت دو نامزد حزب جمهوری‌خواه و دموکرات می‌دهد که براساس تعاریف سنتی انتخابات در آمریکا، با یکدیگر رقابت می‌کنند.

اما این انتخابات به همان سادگی که در تصویر دیده می‌شود نیست. برنده شدن ترامپ نگاهی را به تثبیت می‌رساند که نگرش نوین جامعه آمریکا معرف آن است.

نگرشی که باعث خواهد شد، چه او برنده این انتخابات باشد یا نباشد، این خوانش و قرائت جدید وارد ادبیات سیاسی، اجتماعی و تغییرات بنیادی در جامعه آمریکا شود.

از روزی که ترامپ و همسر او کاخ سفید را بدون خوشامدگویی متداول با رئیس‌جمهور جدید و همسرش (جو و جیل بایدن) در ژانویه ۲۰۲۱ ترک کردند، ترامپ بحران‌های بسیاری را پشت سر گذاشت.

دادگاه‌های گوناگون در ایالات‌های مختلف، شاکیان متعدد؛ از بدنامی‌های مربوط به فساد اخلاقی تا تشویش افکار عمومی به اغتشاش و موضوعات مالیاتی تا پرونده‌های قضایی متعدد، همگی به عنوان سدی مقابل پای ترامپ گذاشته شد.

با وجود این چالش‌ها چه چیزی او را به عنوان نامزد حزب جمهوری‌خواه حفظ کرد؟

پاسخ این سوال در رویکرد جامعه برای تغییر و بیرون آمدن از هاله‌ای است که رسانه‌های مطرح و غول‌های شبکه‌های تلویزیونی بر ذهن اجتماع حاکم کرده بودند.

اینترنت و به دنبال آن فناوری‌های جدید در ارتباطات و دسترسی میلیاردها نفر به شبکه‌های اجتماعی؛ در درک و دریافت اخبار و تحلیل وقایع و رویدادها تحول ایجاد کرد.

درباره اخبار نادرست و جعلی صحبت نمی‌کنیم، درباره گردش آزاد اطلاعات و بالا رفتن قوه تصمیم‌گیری و حضور بی‌واسطه افراد و خبررسانی و تبادل افکار عمومی صحبت می‌کنیم.

ترامپ در فاصله سال‌های ۱۹۸۷ تا ۲۰۱۲، پنج بار حزب خود را از جمهوری‌خواه به دمکرات و مستقل و دوباره جمهوری‌خواه تغییر داده است. امروز که به چهار سال ریاست‌جمهوری او نگاه می‌کنیم و اظهارات اخیر او را می‌شنوییم، می‌بینیم که ترامپ در قالب یک جمهوری‌خواه سنتی جای نمی‌گیرد (در سرمقاله چهار سال پیش که با عنوان، ترامپ و موج سوم در آمریکا نوشته بودم، به این نکته اشاره داشتم).

ترامپ نماینده دلخواه جمهوری‌خواهان نبود، اما این حزب شخصیت قوی دیگری نداشت که به جای ترامپ معرفی کند و ۷۱ میلیون رای به ترامپ در سال ۲۰۲۰، رای کمی نبود که نادیده گرفته شود.

اظهارات ترامپ درباره موضوع سقط جنین که جزو محوری‌ترین دکترین حزب جمهوری‌خواه است، با موضع‌گیری ترامپ تحولی تکان دهنده محسوب می‌شود.

او گفت چنانچه که در انتخابات برنده شود، تصمیم‌گیری درباره سقط جنین را به دادگاه‌های ایالتی واگذار می‌کند. به این مفهوم که هر ایالت به طور خودمختار بتواند درباره سقط جنین قانون وضع کند. و پس از آن همسر او ملانیا ترامپ در ویدیوی تبلیغاتی کتاب جدیدش «ملانیا»، از حق زنان برای تصمیم‌گیری درباره بدن خود و سقط جنین حمایت کرد.

در این قالب، ترامپ هویتی دارد که نه در قالب سنتی حزب دمکرات و نه حزب جمهوری‌خواه نمی‌گنجد. حضور ترامپ، ظهور حزب سوم نامرئی در آمریکاست و برنده شدن یا نشدن او، در هر دو حالت این تغییر را در ایالات متحده آمریکا ایجاد خواهد کرد.

جامعه آمریکا خواستار تغییراتی است که اصول و چارچوب‌های خانواده و اخلاق را حفظ کند و همچنان به اصول زیربنایی این کشور یعنی آزادی، حقوق بشر و دمکراسی پایبند باشد. ترامپ جایی در میانه این دو ایستاده است و این همان چیزی است که رای دهندگان آمریکایی به آن تمایل نشان می‌دهند.

اقتصاد برای یک آمریکایی اهمیت دارد، اما به همان اندازه موضوع مهاجرت و امنیت به چالش کشیده شده برای او و خانواده‌اش، در این انتخابات نقش کلیدی بازی می‌کند.

ترامپ انتخابات ۲۰۲۰ را به بایدن واگذار کرد چرا که بحران کرونا و چالش‌های مربوط به بسته بودن کسب و کارها در آمریکا، ترامپ را مقصر نشان داد. چهار سال از ریاست‌جمهوری دمکرات‌ها می‌گذرد و ناامنی‌های گسترده در این کشور به خصوص در شهرهای بزرگ به شکل تکان دهنده‌ای زندگی روزمره مردم را مختل کرده است. ناامنی، اعتیاد، رها بودن بزه‌کاران و افراد مبتلا به انواع خطرناک بیماری‌های اعصاب و روان در کوچه‌ها و مراکز اقتصادی و شهری، شاید از چشم جهانیان دور باشد اما هر روز و هر ساعت در مقابل چشم مردم آمریکا قرار دارد.

مهاجران غیرقانونی نیز بخشی از این جمعیت بزه‌کار دیده می‌شوند که در خیابان‌ها به تکدی‌گری روی آورده‌اند.

مردم آمریکا مخالف پرداخت میلیاردها دلار به اوکراین برای تداوم جنگ با روسیه هستند. مخالف جنگ در غزه هستند و آنگونه که ترامپ می‌گوید، حرف مردم آمریکا این است: اول آمریکا!

و اول آمریکا به معنای سرو سامان دادن به وضع مردم، بازسازی جاده‌ها، متروی شهری و فرودگاه‌های فرسوده و بازگشت امنیت به شهرها و کوچه‌هاست.

این موضوعات است که باعث می‌شود جمعیت بزرگی از کنار کاندید بودن یک زن دموکرات به عنوان پدیده‌ای در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا آسان بگذرند.

زن بودن یک نامزد هیجان‌انگیز است، اما هریس برای شناساندن خود در چهار سال معاونت ریاست جمهوری گامی برنداشت. مردم آمریکا کامالا هریس را نمی‌شناسند و درست یا نادرست، بسیاری انتخاب او را تداوم دوره بایدن می‌دانند.

دوره پرداخت کمک‌های مالی بسیار به اوکراین، تداوم مناقشات در خاورمیانه و جنگ در غزه و اینک در لبنان با چشم‌انداز شروع درگیری با ایران. ناکارآمدی در توقف عبور روزانه ده‌ها هزار مهاجر غیرقانونی که از مرز مکزیک وارد آمریکا می‌شوند. ادامه ناامنی در شهرهای آمریکا و کمبود یا نبود خدمات مناسب شهرداری و بهداشت عمومی. مشکلات مربوط به بیمه درمانی و یا مالیات، از موضوعات همیشگی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بوده است که نقش اساسی در نظر رای دهندگان بازی نمی‌کند.

اما موضوعی که کمتر در رسانه‌ها به آن پرداخته می‌شود اما برای مردم آمریکا بسیار مهم است، حمایت ترامپ از خانواده، به معنای ازدواج زن و مرد و مخالفت با آموزش و ترویج گرایش‌های جنسی مختلف در مدارس است.

موضوعاتی که مردم آمریکا به‌طور علنی درباره آنها صحبت نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند که حرف خود را پای صندوق، روی برگه رای بنویسند و به صندوق بیاندازند.

انتخاباتی که در رقابتی تنگاتنگ برگزار می‌شود و بیش از ۱۹۰ میلیون آمریکایی در آن رای خواهند داد.

نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا، ابرقدرتی که بزرگترین قدرت اقتصادی و نظامی جهان است، روی سیاست‌گذاری، اقتصاد و آینده بسیاری از کشورها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم تاثیر خواهد گذاشت.

شش روز مانده به تاریخ برگزاری این انتخابات سرنوشت‌ساز؛ از اروپا گرفته تا خاورمیانه، چین و روسیه، اوکراین، ایران و افغانستان و سراسر جهان، می‌توانیم بی‌قراری مربوط به نتیجه این انتخابات را ببینیم و تاثیر برنده شدن هر کدام از این نامزدها را گمانه بزنیم.

بیشتر بخوانید:

کاملیا انتخابی فرد سردبیر ایندیپندنت فارسی @CameliaFard 

سی‌ان‌ان: ایران احتمالا تا قبل از انتخابات آمریکا به اسرائیل حمله می‌کند

 سی‌ان‌ان: ایران احتمالا تا قبل از انتخابات آمریکا به اسرائیل حمله می‌کند

خامنه ای تا قبل از انتخابات آمریکا به اسرائیل حمله میکند

یک منبع آگاه، شامگاه چهارشنبه به «سی‌ان‌ان» از حمله «قاطع و کوبنده» ایران به اسرائیل تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، خبر داده است.

با اینکه «سی‌ان‌ان» هویت منبع خود را فاش نکرده است ولی با توجه به سخنان او به نظر می‌رسد یک مقام ارشد ایرانی باشد که گفته است: «پاسخ جمهوری اسلامی به تجاوزات اسرائیل قاطع و دردناک خواهد بود». بر اساس این سخنان، ایران ممکن است در ظرف یک هفته آینده به اسرائیل حمله کند. این در حالی است که ایگور لیبرمن عضو مجلس اسرائیل به ایران هشدار داده است که هر حمله‌ای «با پاسخی دو برابر» روبرو خواهد شد.

لیبرمن از دولت و ارتش اسرائیل خواسته است تا به جای انتظار برای حمله ایران با «حمله‌ای پیشگیرانه» بار دیگر توانایی نظامی اسرائیل را با تمام قوا نمایان کنند.

کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه از تهران خواست تا از حمله به اسرائیل خودداری کند اما تاکید کرد در صورت حمله ایران به اسرائیل، آمریکا «بطور کامل از اسرائیل حمایت خواهد کرد».

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفت از اقدامات احتمالی ایران مقابل حمله اسرائیل بی‌اطلاع است اما «ایران نیازی به پاسخگویی ندارد». اما او از پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ایران حمله خود به اسرائیل پیش از برگزاری انتخابات آمریکا در 16 آبان را به واشینگتن اطلاع داده یا خیر طفره رفت و گفت مایل نیست پیام‌های دو طرف را فاش کند ولی به حکومت ایران گوشزد کرده‌ایم که «از افزایش تنش در منطقه خودداری کند.»

در حمله پنجم آبان، نیروی هوایی اسرائیل به مراکز و تاسیسات نظامی ایران، بخشی از پدافند، تاسیسات موشکی و هسته‌ای ایران درهم کوبیده شد و حداقل چهار نظامی ایرانی کشته شدند، با وجود آنکه حکومت تلاش کرد این حملات را که چهار ساعت ادامه داشت کم‌اهمیت نشان دهد اما تصاویر ماهواره‌ای نشانگر خسارات شدید به اهداف مورد حمله است. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی تصمیم‌گیری درباره حمله تلافی‌جویانه را به شورای عالی امنیت ملی ایران واگذار کرده است و مقامات حکومتی و نظامی ایران در چند روز اخیر بر حمله نظامی به اسرائیل تاکید کرده‌اند.العربیه فارسی


نتانیاهو بر اولویت اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تاکید کرد

 نتانیاهو بر اولویت اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تاکید کرد



نخست‌وزیر اسرائیل در سخنرانی خود مقابل افسران جدید ارتش گفت که اسرائیل پس از حملات هوایی اخیر خود به ایران از آزادی‌عمل بی‌سابقه‌ای برای انجام عملیات برخوردار شده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل پنج‌شنبه دهم آبان اعلام کرد که در صورت لزوم، تل‌آویو قادر است به هر نقطه‌ای از ایران دسترسی پیدا کند.

نتانیاهو طی سخنرانی خود در مقابل افسران جدید ارتش گفت که اسرائیل از آزادی بی‌سابقه‌ای برای انجام عملیات پس از حملات هوایی اخیر خود به ایران، برخوردار شده است.

نخست‌وزیر اسرائیل افزود که امروز کشورش از هر زمان دیگری در ایران آزادی عمل بیشتری دارد و در صورت لزوم قادر است به هر نقطه‌ای از ایران دسترسی پیدا کند.

نتانیاهو خطاب به نظامیان اسرائیلی گفت «هدف اساسی که من برای نیروهای دفاعی اسرائیل و نهادهای امنیتی تعیین کرده‌ام، جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.»

«پاسخ قاطع و دردناک»

یک منبع آگاه، شامگاه چهارشنبه به «سی‌ان‌ان» از حمله «قاطع و کوبنده» ایران به اسرائیل تا پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، خبر داده است.

با اینکه «سی‌ان‌ان» هویت منبع خود را فاش نکرده است ولی با توجه به سخنان او به نظر می‌رسد یک مقام ارشد ایرانی است، که گفته: «پاسخ جمهوری اسلامی به تجاوزات اسرائیل قاطع و دردناک خواهد بود».

بر اساس این سخنان، ایران ممکن است در ظرف یک هفته آینده به اسرائیل حمله کند.

این در حالی است که ایگور لیبرمن، عضو کنست اسرائیل به ایران هشدار داده است که هر حمله‌ای از سوی آن «با پاسخی مضاعف» روبرو خواهد شد.

لیبرمن از دولت و ارتش اسرائیل خواسته است تا به جای انتظار برای حمله ایران با «حمله‌ای پیشگیرانه» بار دیگر توانایی نظامی اسرائیل را با تمام قوا به نمایش بگذارند.

در حمله پنجم آبان، نیروی هوایی اسرائیل با بیش از 100 جنگنده پیشرفته به مراکز و تاسیسات نظامی ایران در چند استان این کشور حمله کرد و علاوه بر خسارت‌های جانی، زیرساخت‌ها و سامانه‌های راداری و پدافند ضد‌موشکی S 300 ایران و میکسرهای سوخت جامد موشک‌های بالستیک ایران را منهدم کرد.ار اف ای 

مجید محمدی : خامنه‌ای راهی جز نوشیدن جام شوکران و رویارویی با اکثریت مردم ناراضی ندارد

 مجید محمدی : خامنه‌ای راهی جز نوشیدن جام شوکران و رویارویی با اکثریت مردم ناراضی ندارد


خامنه ای راهی جز خوردن زهریا روبرو شدن با مردم را ندارد

مجید محمدی : علی خامنه‌ای با آغاز کردن جنگ علیه اسرائیل خطاهای راهبردی بزرگی مرتکب شد و در واقع فرآیند نابودی جمهوری اسلامی و همچنین نابودی کشور را آغاز کرد. وضعیت او شبیه وضعیت خمینی و پذیرش قطعنامۀ ٥٩٨ از سوی اوست. اگر آقای خامنه‌ای جام شوکران جدید را بنوشد و دست از آتش افروزی بردارد قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی به ویژه آمریکا رابطه متناسبی با جمهوری اسلامی ایران برقرار خواهند کرد. اما، جمهوری اسلامی با دشمن داخلی خود که همان اکثریت بزرگ مردم ناراضی است درگیر خواهد شد.

در بیست و ششم اکتبر گذشته نیروی هوایی اسرائیل با هدف قرار دادن و منهدم کردن سامانه‌های دفاعی و تأسیسات موشکی ایران عملاً آسمان این کشور و خود ایران را در مقابل هر گونه حملۀ احتمالی آینده بی دفاع ساخت. آیا در چنین وضعیتی ممکن است رهبران ایران از نو مرتکب خطای محاسباتی شده و تهدیدهای مجدد خود را علیه اسرائیل به اجرا بگذارند. در پاسخ به این سئوال و سئوال‌های دیگر، مجید محمدی، نویسنده و پژوهشگر مقیم آمریکا از جمله گفته است :      

"خطابه‌خوانی‌های مقامات جمهوری اسلامی پس از حملۀ اخیر اسرائیل به ویژه پس از کشته شدن حسن نصرالله و اسماعیل هنیه نسبت به گذشته سطح نازل‌تری دارند، هر چند مقامات ایران ناگزیرند برای حفظ و راضی نگه داشتن پایگاه‌ اجتماعی خود به اظهارات تهدیدآمیزشان ادامه دهند.

علی خامنه‌ای در انجام دو حملۀ موشکی خود به اسرائیل، دچار خطاهای راهبردی جدّی شد. در این میان به سه نمونه اشاره می کنم : خامنه‌ای و دیگر مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران بدون شک از ضعف و آسیب پذیری شدید دفاع هوایی ایران در مقابل قدرت هوایی اسرائیل با اطلاع بودند. دومین خطای علی خامنه‌ای و سایر رهبران جمهوری اسلامی نادیده گرفتن بی پشتوانگی حکومت در جنگی است که خود جمهوری اسلامی با حملات موشکی‌اش به اسرائیل به راه انداخته‌ است. در واقع، مردم ایران به هیچ وجه احساس نمی‌کنند که جنگی که جمهوری اسلامی آغاز کرده یک جنگ ملی است. خطای سوم عبارت از این است که فرآیند آغاز شده توسط جمهوری اسلامی در اصل یک فرآیند خودنابودی است. جمهوری اسلامی با آغاز کردن جنگ و درگیر کردن خود در آن فرآیند نابودی خود و همچنین نابودی کشور را آغاز کرده است.

با این حال، من گمان می کنم که علی خامنه‌ای و سایر رهبران ایران از حملۀ اخیر اسرائیل درس گرفته باشند به ویژه این که این حمله آسمان ایران را اکنون بی دفاع کرده است. اما، اگر علی خامنه‌ای تصمیم جنون آمیز دیگری بگیرد، یعنی اگر مجدداً دستور حمله به اسرائیل را صادر کند آنوقت خطرات حقیقتاً جدّی در انتظار رژیم اسلامی ایران خواهند بود از جمله حملۀ مستقیم به بیت رهبری در خیابان پاستور.

امروز دست های جمهوری اسلامی در منطقه بسیار ضعیف شده‌اند. قدرت نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران از قبیل حزب الله و حماس... به زیر یک سوم کاهش یافته است. جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران دیگر نمی‌توانند از این پس در مقابله با اسرائیل روی این نیروها حساب کنند. افزون بر این، حملۀ اخیر اسرائیل به پایگاه‌ها و تأسیسات نظامی و موشکی ایران به حکومت ایران و کشورهای منطقه نشان داد که تا کجا نظام اسلامی ایران آسیب‌پذیر است. این حکومت حتا نتوانسته طی سی و پنج سال گذشته یک پناه‌گاه در کشور بسازد و تمام تخم مرغ‌های خود را در سبد برنامۀ موشکی‌اش چیده بی آنکه امکان دفاعی مطمئنی داشته باشد.

در وضعیت فلاکت بار اقتصادی کشور، حکومت دائماً بر بودجه‌های نظامی اش می افزاید و همزمان از بودجه‌های رفاهی مردم می‌کاهد. و این به این معنا است که خطر اعتراضات مردمی بیش از پیش بیخ گوش رژیم اسلامی است. پیروزی محتمل دونالد ترامپ در انتخابات پنجم نوامبر آمریکا وضع را برای رژیم ایران سخت‌تر خواهد کرد. زیرا ترامپ بسیار محکم‌تر از دموکرات‌ها از اسرائیل دفاع خواهد کرد و در کنار آن علیه جمهوری اسلامی خواهد ایستاد. با کنار هم نهادن مجموعۀ این عوامل می توان به این نتیجه رسید که جمهوری اسلامی از پاسخگویی به واکنش نظامی اسرائیل صرف نظر می کند یا مثلاً آن را به تعویق می اندازد به این امید که موضوع رفته رفته فراموش شود.

در مجموع من وضعیت امروز رژیم ایران و علی خامنه‌ای را شبیه وضعیت خمینی در پایان جنگ ایران و عراق و پذیرش قطعنامۀ ٥٩٨ از سوی او می بینم. امروز علی خامنه‌ای یک رهبر سالخورده ٨٥ ساله است و سران حکومت ایران نیز نیک می دانند که او در سرازیری افتاده است. بنابراین، اگر آقای خامنه‌ای جام شوکران جدید را بنوشد و دست از آتش افروزی بردارد قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی به ویژه آمریکا رابطه متناسبی با جمهوری اسلامی ایران برقرار خواهند کرد. اما، شرایط داخلی کشور دیگر بسان اواخر دهۀ شصت نیست. امروز مردم ایران به شدت ناراضی هستند و ناراضیان شامل بیش از نود درصد ایرانیان می شود. بنابراین، جمهوری اسلامی ایران به ناگزیر با دشمن داخلی خود که همان اکثریت بزرگ مردم ایران است با استفاده از ابزار همیشگی سرکوب درگیر خواهد شد...

برلین در واکنش به اعدام جمشید شارمهد، کنسولگری‌های ایران در آلمان را می‌بندد

 برلین در واکنش به اعدام جمشید شارمهد، کنسولگری‌های ایران در آلمان را می‌بندد

وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه اعلام کرد که این کشور تصمیم گرفته است در واکنش به اعدام جمشید شارمهد، شهروند ایرانی-آلمانی که روز دوشنبه در ایران اعدام شد، سه کنسولگری ایران در خاک خود را ببندد.

آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان © Ebrahim Noroozi / AP

این وزراتخانه در بیانیه‌ای اعلام کرد که آنالنا بائربوک «تصمیم گرفته که سه سرکنسولگری ایران در فرانکفورت، مونیخ و هامبورگ را در پی «قتل» این مخالف توسط «یک رژیم دیکتاتوری و ظالم» ببندد.

به گفته وزارت خارجه آلمان، تعطیلی این سه کنسولگری، ٣‬٢ کارمند بخش کنسولی در این سه شهر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

اولاف شولز، صدراعظم این کشور، این اعدام را «رسوایی» خواند. آلمان پیش از این در اعتراض به این اقدام جمهوری اسلامی، سفیر خود را از تهران فراخوانده و کاردار ایران در برلین را به وزارت خارجه احضار کرده بود.

سفیر آلمان که به اعدام شارمهد «اعتراض» کرده بود، در روزهای گذشته توسط وزارت امور خارجه ایران احضار شد و از «موضع مداخله جویانه» آلمان «در رابطه با صلاحیت‌های قضایی جمهوری اسلامی ایران» انتقاد شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان گفته که با این حال کشورش سفارت خود در تهران و «کانال‌های دیپلماتیک» خود را با ایران به ویژه برای دفاع از «دیگر آلمانی‌ها» که «رژیم به ناحق بازداشت کرده»، حفظ می‌کند.

وی با یادآوری اینکه برلین به طور منظم و واضح به تهران اعلام کرده که اعدام یک شهروند آلمانی پیامدهای جدی به دنبال خواهد داشت، گفت که حکومت ایران از اهمیت بازداشت شهروند آلمان برای دولت فدرال آلمان آگاه بوده است.

رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان تاکید کرد: «این واقعیت که قتل» جمشید شارمهد همزمان با «آخرین تحولات خاورمیانه» رخ داد، «نشان می‌دهد که یک رژیم دیکتاتوری و ستمگر مانند رژیم آخوندها بر اساس منطق دیپلماتیک عادی عمل نمی کند».

جمشید شارمهد، شهروند ایرانی آلمانی ۶۹ ساله، روز دوشنبه پس از گذراندن چندین سال حبس به اتهام دست داشتن در حمله به یک حسینیه در شیراز در سال ۱۳۸۷ اعدام شد. گفتنی است که دادگاه او به صورت غیرعلنی برگزار شده و خانواده او این اتهامات را رد می‌کنند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به انتقادات روزهای گذشته همتای آلمانی خود، خطاب به آنالنا بائربوک گفت: هیچ تروریستی از مصونیت در ایران بهره نمی‌برد، حتی اگر از سوی آلمان حمایت شود.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، برلین همچنین در سطح اتحادیه اروپا فشار می‌آورد تا بروکسل تحریم‌های بیشتری را علیه ایران اعمال کند.

خانم بائربوک روز پنجشنبه بار دیگر تاکید کرد که طرفدار این است که اتحادیه اروپا سپاه پاسداران ایران را به عنوان یک سازمان تروریستی طبقه‌بندی کند.

سخنگوی کمیسیون اروپا روز سه شنبه تاکید کرد که تعریف اقدامات جدید باید از سوی همه کشورهای عضو مورد بحث قرار گیرد. سخنگوی وزارت خارجه آلمان روز چهارشنبه با اشاره به این موضوع گفت: البته سیاست اروپا در مورد تحریم‌ها به اتفاق آرا تصمیم گیری می‌شود.ار اف ای