مشهورترین زندانی در سوریه؛ «رغید الططری» چگونه روزهای خود را سپری میکند؟
رغید الططری در سن 27 سالگی به دلیل امتناع از اجرای دستور بمباران شهر حماه در سال 1982 از سوی رژیم اسد بازداشت شد
با گذشت 43 سال از «کشتار جمعی حماه» که یکی از فجیعترین جنایات تاریخ سوریه به شمار میرود، خاطره تلخ این رویداد همچنان در ذهن مردم سوریه باقی مانده است.
نام «رغید الططری»، خلبان سرشناس سوری، همواره با «کشتار جمعی حماه» گره خورده است. او در دهه 1980 از اجرای دستور حکومت سوریه برای بمباران شهر خود امتناع ورزید و در نتیجه این تصمیم، 43 سال را در زندان سپری کرد.
دیدار با زندانبان پس از آزادی
الططری در گفتوگو با «العربیه» اعلام کرد که در 8 دسامبر سال گذشته از زندان آزاد شده است؛ آزادیای که در نتیجه تصمیم فرماندهان اداره عملیات نظامی برای رهاییبخشی به تمامی زندانیان و پیشرویهای مستمر گروههای مسلح مخالف رژیم اسد تا سرنگونی حکومت بشار اسد و فرار او به روسیه حاصل شد.
او افزود که پس از آزادی، با ماهر الفوال، عمرو خلف و برخی دیگر از زندانیان پیشین آزادشده دیدار کرده است.
وی همچنین از ملاقات خود با ایسر ابو الفخر، مدیر سابق زندان طرطوس، که سالها در آنجا محبوس بود، خبر داد.
الططری تصریح کرد که این زندانبان جایگاه ویژهای در قلب او دارد، زیرا طی دوران طولانی زندان، با زندانیان رفتاری شایسته داشت و در موقعیتهای متعدد از آنان حمایت میکرد.
الططری در ادامه افزود که ابو الفخر فردی بااخلاق و مهربان بود که تا حد امکان به او کمک میکرد. به گفته وی، این زندانبان حتی در سال 2023، دستور حذف تصاویر بشار اسد از دیوارهای سلول او را صادر کرد تا وی بتواند تصاویر اعضای خانوادهاش را در آنجا نصب کند؛ اقدامی که در آن زمان بسیار مخاطرهآمیز محسوب میشد.
پس از آزادی، الططری به خانه این زندانبان رفته و با خانواده وی نیز دیدار کرده است؛ اقدامی که باعث شد بیش از پیش به صحت دیدگاه خود درباره شخصیت او اطمینان پیدا کند.
دعوت احمد الشرع برای دیدار
محمد سیجری، خلبان جنگی پیشین، در سخنانی درباره الططری اظهار داشت که وی نهتنها یک دوست، بلکه همرزمی در مسیر مبارزه با ظلم و استبداد بود.
الططری نیز تاکید کرد که خود را متعهد میداند که سوریه را ترک نکند، بهویژه در شرایطی که این کشور به آزادی دست یافته است. وی افزود که سوریه امروز کشوری امن است که دوران جنایت و سرکوب را پشت سر گذاشته است.
الططری همچنین تصریح کرد که در حال حاضر هیچ مسئولیت رسمیای در آینده سیاسی سوریه بر عهده ندارد، اما اطلاعاتی دریافت کرده که حاکی از تمایل احمد الشرع، رئیس جمهوری سوریه برای دیدار با او است.
وی تاکید کرد که حمایت بینالمللی از سوریه در مرحله کنونی، بهویژه در زمینههای امنیت، زیرساختها و اقتصاد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
او ضمن ابراز امیدواری نسبت به آینده سوریه، اظهار داشت که این کشور، پس از سالها رنج و بحران، اکنون در مسیر درستی قرار گرفته است، بهویژه با توجه به اینکه رژیم جنایتکار بدون خونریزی سرنگون شد.
کمک به خانوادههای زندانیان مفقودالاثر
در خصوص وضعیت فعلیاش، الططری توضیح داد که زندگی روزمره برای او دشوار شده است، زیرا 43 سال اسارت تاثیرات عمیقی بر زندگی هر انسانی میگذارد.
او همچنین اشاره کرد که فرزندی در کانادا دارد و منتظر است تا روزی برای دیدار او به دمشق بیاید.
وی اکنون در حال انجام فعالیتهای اجتماعی در جهت کمک به مردم سوریه است که از جمله این اقدامات، یاریرسانی به خانوادههای زندانیان مفقودالاثر برای یافتن اطلاعات درباره سرنوشت عزیزانشان است.
قانون سزار و عواقب آن
در خصوص قانون سزار، الططری معتقد است که این قانون تاثیری منفی بر زندگی مردم سوریه گذاشته است.
وی تصریح کرد که رژیم اسد از تصاویر منتشرشده بهعنوان ابزاری برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم و سرکوب بیشتر مخالفان استفاده میکرد.
الططری افزود که حکومت سوریه از این تصاویر برای ارسال پیامی آشکار به جامعه بهره برد و اعلام کرد که هر فرد معترض، سرنوشتی مشابه قربانیان «تصاویر سزار» خواهد داشت.
وی در ادامه اظهار داشت که محکومیت رژیم اسد در عرصه بینالمللی از ابتدا آشکار بود و نیازی به انتشار این تصاویر برای اثبات آن وجود نداشت. بااینحال، او بر این باور است که قانون سزار در نهایت هیچ تأثیر قابل توجهی بر وضعیت رژیم نداشت، حتی پس از گذشت سالها از انتشار این تصاویر نیز تاثیرگذار نبود.
عدالت به تعویق افتاده
رغید الططری در سن 27 سالگی به دلیل امتناع از اجرای دستور بمباران شهر حماه در سال 1982 بازداشت شد و بهعنوان قدیمیترین زندانی سیاسی سوریه شناخته میشد.
وی که 43 سال را در زندانهای رژیم اسد سپری کرد، عنوان «عمید المعتقلین السوريين» (مشهورترین زندانی در سوریه) را نیز به خود اختصاص داد.
دو ماه پیش، نیروهای مخالف رژیم اسد در سوریه با ورود به زندانها، موفق به آزادی تمامی زندانیان، از جمله الططری شدند.
در سالگرد وقایع کشتار مردم حماه، «شبکه حقوق بشر سوریه» بیانیهای تحت عنوان «عدالت به تعویق افتاده» منتشر کرد که در آن، بر لزوم افشای حقیقت و تحقق عدالت برای قربانیان کشتار حماه در سال 1982 تاکید شده است.
بر اساس این بیانیه، در 8 دسامبر 2024، با سقوط رژیم اسد و انتقال قدرت به یک دولت جدید، یکی از تاریکترین فصول تاریخ معاصر سوریه به پایان رسید.
این گزارش تاکید میکند که بدون رویارویی با گذشته و احقاق حقوق قربانیان، سوریه بدون تحقق عدالت انتقالی نمیتواند آیندهای پایدار داشته باشد.
در میان این قربانیان، دهها هزار تن از اهالی شهر حماه بودند که توسط رژیم استبدادی اسد بیرحمانه قتلعام شدند، بدون آنکه تمایزی میان مرد و زن، غیرنظامی و نظامی، کودک و سالمند قائل شود. العربیه فارسی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر