زیاد چهار بار برای فرار از میدان جنگ به چهار نقطه مختلف غزه پناه برده است.

او اول از شمال به مرکز، بعد به جنوب و در نهایت به سوی رفح حرکت کرد و اکنون برای پنجمین بار در آستانه آواره شدن است.

زیاد می گوید: «چادری که در آن زندگی می‌کنیم به خاطر انتقال از جایی به جای دیگر فرسوده شده است و پول کافی هم برای جابجایی مجدد نداریم».

ماجرای آوارگی زیاد شبیه داستان طلعت المشتحه، یک فلسطینی دیگر است که او نیز از ساکنان شمال غزه است.

پس از اینکه هر دو فکر می‌کردند رفح آخرین محل امن است، حالا بار دیگر به مشکلات جابجایی مجدد فکر می‌کنند.

او می‌گوید: «من تنها بازمانده خانواده‌ام هستم، چاره‌ای جز اطاعت از دستور ندارم، اگر به من بگویند از اینجا به جای دیگری نقل مکان کن، چاره‌ای ندارم جز اینکه نقل مکان کنم.»

رفح

منبع تصویر،GETTY IMAGES

توضیح تصویر،
چادرهایی که «بنیاد آموزشی و امدادرسانی اورشلیم» برای

 اسکان آوارگان در صورت عملیات زمینی در رفح ایجاد کرده

 است

«غیرنظامیان»

به گفته دکترهلیر، عضو ارشد بنیاد صلح بین‌المللی کارنگی، حضور غیرنظامیان بزرگترین مانع اسرائیل در پیاده کردن برنامه حمله به رفح است.

دکتر هلر به بی‌بی‌سی گفت: «در رفح هیچ پیروزی برای نتانیاهو وجود ندارد، نتیجه آن فقط تخریب بیشتر غزه و یک کشتار خواهد بود زیرا تراکم غیرنظامیان در رفح چنین نتیجه‌ای را به یک واقعیت قطعی تبدیل کرده است.»

بر اساس گزارش‌های رسانه‌های اسرائیل، دولت این کشور قصد دارد غیرنظامیان را به صورت مرحله به مرحله از رفح تخلیه کند. گفته شده در صورتیکه تصمیم به آغاز عملیات نظامی در رفح بگیرد، ساکنان محلی، و همچنین اتحادیه اروپا، مصر و بسیاری دیگر از کشورها را پیشاپیش از این تصمیم مطلع خواهد کرد.

تصاویر ماهواره‌ای که توسط بی‌بی‌سی تایید شده، ردیف‌های چادر را نشان می‌دهد که گمان می‌رود در منطقه غربی خان یونس ایجاد شده‌اند. مجتمع دیگری از چادرها هم اخیرا در ماه جاری در نزدیکی شهر رفح ایجاد شد.

اسرائیل این این چادرها را برای پذیرش آوارگان از رفح در صورت آغاز عملیات زمینی ایجاد کرده است.

سازمان ملل متحد و بسیاری از سازمان‌های امدادی نسبت به بروز «وضعیت فاجعه‌بار» در صورت حمله زمینی به شهر رفح هشدار داده و گفته‌اند این وضعیت گریبانگیر صدها هزار فلسطینی خواهد شد.

مصر ... «بزرگترین بازنده»

هلیر می‌گوید: «چنین عملیاتی روابط با مصر را که چهل سال است با اسرائیل معاهده صلح دارد، به خطر می‌اندازد. ما شاهد بوده‌ایم که در نتیجه حوادث شش ماه گذشته و پیامدهای آن، بر روابط مبتنی بر قواعد، ضربه بزرگی وارد شده و این درگیری حداقل برای نسل بعدی پیامدهای فوق‌العاده‌ای خواهد داشت.»

مقامات مصری بیم آن دارند که با هرگونه عملیات نظامی در رفح صدها هزار پناهنده فلسطینی که در حال حاضر در مرزهای مصر مستقر هستند به داخل این کشور سرازیر شوند.

از نظر جغرافیایی، اسرائیل نوار غزه را از هر طرف احاطه کرده، به جز چهارده کیلومتر مرز جنوبی غزه با صحرای سینا مصر.

مصر هر گونه جابجایی داوطلبانه یا اجباری فلسطینیان از نوار غزه را به شدت رد می‌کند.

از زمان شروع درگیری در غزه، دولت مصر تدابیر امنیتی خود در امتداد مرز با نوار غزه را تقویت کرده و برای جلوگیری از ورود آوارگان فلسطینی، دیوارهای سیمانی و سیم خاردار در این مرز ایجاد کرده است.

محمد ابوالفضل، سردبیر روزنامه الاهرام، نشریه ملی مصر، معتقد است که این کشور بیشترین آسیب را از آغاز عملیات نظامی در رفح متحمل خواهد شد.

ابوالفضل می‌گوید: «برای مصر غیر ممکن است که عملیات نظامی در رفح را بپذیرد، زیرا مستقیماً امنیت ملی این کشور را تضعیف می کند، بنابراین قاهره به هر طریق ممکن برای جلوگیری از چنین این اقدامی تلاش می‌کند.»

مقامات مصری بار دیگر بر رد قاطعانه هرگونه عملیات نظامی در رفح تاکید ورزیده و گفته‌اند که تلاش آنان بر دستیابی به آتش‌بس متمرکز است.

دو منبع مصری به بی‌بی‌سی گفتند که مصر پیشنهاد آتش‌بس جدیدی شامل قطع درگیری و مبادله گروگان‌ها را ارائه کرده است که در نشست کابینه امنیتی اسرائیل در روز جمعه بررسی خواهد شد.

مرز مصر با  غزه

منبع تصویر،GETTY IMAGES

توضیح تصویر،
مصر به منظور جلوگیری از سرازیر شدن فلسطینیان به تقویت
 دیوار مرزی مبادرت کرده است

«دالان فیلادلفیا» یک بحران تازه

علاوه بر آوارگی غیرنظامیان، کنترل دالان فیلادلفیا که به کریدور صلاح‌الدین نیز معروف است، با هر نشانه‌ای از عملیات نظامی اسرائیل در رفح، به محل اختلاف بین مصر و اسرائیل تبدیل می‌شود.

ابوالفضل می‌گوید: «استقرار سلاح‌های سنگین و حضور نظامی دایمی در دالان فیلادلفیا توسط نیروهای اسرائیلی، مستقیما بر امنیت ملی مصر تاثیر می‌گذارد.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، ماه‌ها پیش در یک نشست خبری قصد خود را برای کنترل یک نوار باریک مرزی با مصر برای جلوگیری از «قاچاق اسلحه به غزه» ابراز کرد.

بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی اداره اطلاع‌رسانی ملی مصر، این کشور قاطعانه چنین نظری را رد کرده است.

اداره اطلاع‌رسانی ملی مصر در بیانیه‌ای در واکنش به اظهارات آقای نتانیاهو گفت که لزوم حضور مرزی برای کنترل قاچاق اسلحه به غزه «دروغ هایی برای ایجاد مشروعیت در راستای اشغال دالان فیلادلفیا در تعارض با توافقنامه‌ها و پروتکل‌های امنیتی امضا شده بین اسرائیل و مصر است.»

«دالان فیلادلفیا» یک باریکه مرزی به طول چهارده کیلومتر در امتداد مرز نوار غزه با مصر است که از دریای مدیترانه در شمال تا گذرگاه کرم شالوم در جنوب امتداد دارد.

بر اساس توافقنامه صلح مصر و اسرائیل امضا شده در سال ۱۹۷۹ در این نوار استقرار واحدهای نظامی‌بزرگ یا تسلیحات سنگین به جز فعالیت موقت و محدود توپخانه و تانک مجاز نیست و این دالان منطقه غیرنظامی‌محسوب می‌شود.

به این ترتیب، برخی مقامات مصری معتقدند که اجرای طرح مورد نظر بنیامین نتانیاهو برای استقرار نیروی نظامی دایمی در این دالان به منزله نقض توافق بین دو کشور است.

نقشه غزه