حملات تلافیجویانه به عراق و سوریه؛ چرا آمریکا تا الان صبر کرد؟
حملات تلافیجویانه آمریکا به گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران، تقریبا یک هفته بعد از حمله پهپادی به پایگاه آمریکاییها در اردن آغاز شد که در آن سه سرباز کشته و ۴۱ نفر دیگر شدند.
چند روز بود که انتظار میرفت این حملات شروع شود و در این مدت سوالات و انتقادهای جمهوریخواهان از دولت بایدن درباره زمانبندی و شدت واکنش آمریکا بیشتر میشد.
اما کارشناسان روابط خارجی معتقدند این رویکرد تاخیری آمریکا، به ایران اجازه داد نفراتش را از مراکزی که احتمال حمله به آنها میرفت خارج کند و در عمل مانع از وقوع یک درگیری گستردهتر بین ایران و آمریکا شود.
میک مالروی، از مقامهای سابق وزارت دفاع آمریکا در حوزه خاورمیانه، به بیبیسی گفت: «این رویکرد به آنها اجازه خواهد داد تا ظرفیت و توان گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران برای حمله به آمریکا را کاهش دهند، اما میزان تنش را بیش از این بالا نبرند. هر چند که بعید است مانع حملات آتی [این گروهها] شود.»
او میگوید مزیت اصلی این کار این است که احتمالا مانع از در گرفتن «جنگ مستقیم» میان ایران و آمریکا خواهد شد.
End of مطالب پیشنهادی
آمریکا در حملات تلافیجویانهاش، نیروهای قدس سپاه پاسداران و گروههای وابسته به آن را در هفت مرکز مختلف در عراق و سوریه هدف قرار داد. به گفته مقامهای وزارت دفاع آمریکا جنگندههای این کشور در مجموع ۸۵ هدف را در این مراکز بمباران کردند.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بعد از این حملات گفت: «بگذارید تمام کسانی که ممکن است به دنبال آسیب زدن به ما باشند، این را بدانند: اگر به یک آمریکایی آسیب برسانید، ما پاسخ خواهیم داد.»
مقامهای آمریکایی «مقاومت اسلامی در عراق» را مسئول حمله به پایگاه این کشور در اردن معرفی کردند. این سازمان چندین گروههای شبهنظامی را در برمیگیرد که گفته میشود تامین تسلیحاتی، مالی و آموزش نظامی آنها بر عهده ایران است.
ایران هرگونه دست داشتن در حمله پهپادی به پایگاه آمریکا در اردن را رد کرده است.
مقامهای دفاعی و امنیتی آمریکا میگویند وضعیت آب و هوا باعث شد که امکان شروع زودتر حملات فراهم نشود، تا روز جمعه که به گفته آنها بهترین شرایط برای انجام این حملات مهیا شد.
با این که کاخ سفید و پنتاگون در روزهای اخیر بارها گفته بودند که از «پیغام دادن» پیش از حملات خودداری خواهند کرد، اما کارشناسان بر این باورند که آنها این کار را انجام دادهاند، با این هدف که از وقوع یک جنگ گسترده با ایران جلوگیری کنند.
حسین ابیش، پژوهشگر و کارشناس سیاسی در واشنگتن میگوید به نظر میآید که این تاخیر در واقع حاوی پیام آمریکاییها بود درباره این که «چه کار نخواهند کرد، و آن حمله به داخل خاک ایران بود».
آقای مالروی به بیبیسی گفت ممکن است آمریکا به نیروهای سپاه پاسداران اجازه داده باشد «مراکزی را که قرار بود به آن حمله شود، تخلیه کنند».
کارشناسان میگویند آمریکا برای آن که ایران و گروههای وابسته به آن را مهار کند، و همزمان مانع از دامن زدن به آتش جنگ و درگیری در منطقه شود، کار سختی در پیش دارد.
بردلی بومن، مدیر ارشد مرکز مطالعه قدرت سیاسی و نظامی وابسته به «بنیاد دفاع از دموکراسیها» در واشنگتن میگوید «پیغام دادن» پیش از حملات، به آمریکاییها اجازه داد رویکردی را در پیش بگیرند که «نه خیلی تند باشد و نه خیلی ملایم».
او میگوید چنین رویکردی «به دشمنان ضربهای خواهد زد که حمله به نیروهای ما را متوقف کنند، اما آن قدر شدید نخواهد بود که احساس کنند باید سطح تنش را بیش از حد بالا ببرند، و به این ترتیب از یک جنگ منطقهای پیشگیری میشود.»
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه گفت که واشنگتن «درباره عملیاتهای آینده پیغام نخواهد داد»، اما تایید کرد که «اقدامات واکنشی بیشتری در روزهای آتی صورت خواهد گرفت».
جمهوریخواهان کنگره به سرعت به حملات جمعه واکنش نشان دادند و رویکردی را که آقای بایدن در پیش گرفته محکوم کردند، چون به نظرشان او بیش از حد در برابر ایران ملایمت نشان میدهد.
مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان و قدرتمندترین سیاستمدار جمهوریخواه در کنگره، بعد از حملات تلافیجویانه آمریکا گفت که «اعلام عمومی و پیغام دادنهای بیش از حد، توان ما را برای پایان دادن قاطع به موج حملات ماههای گذشته کاهش داد».
تام کاتن، سناتور ایالت آرکانزاس در پستی در شبکه ایکس، واکنش آقای بایدن را «بیرمق» خواند و گفت که چنین رویکردی «تنها باعث جسورتر شدن آیتاللهها میشود».
او نوشت: «تنها حملات بیشتر و مخربتر علیه نیروهای ایرانی است که میتواند آیتاللهها را بترساند.»
سناتور مارکوین مولین یادآوری کرده که در دوره رئیس جمهورهای سابق جمهوریخواه از جمله رونالد ریگان و دونالد ترامپ اقدامات شدیدتری علیه ایران انجام شده و آن را در تضاد با طرح حملات بایدن توصیف کرده است.
او در اکس نوشت: «بازدارندگی با اقدامات دیر و نصفهنیمه به دست نمیآید. بازدارندگی با بریدن سر مار محقق میشود.»
آقای ابیش معتقد است دولت بایدن تلاش میکند در صحنه سیاست داخلی آمریکا از افتادن در دامی پرهیز کند که ممکن است در صورت شروع درگیری جدیتر برایش ایجاد شود.
او میگوید: «اگر آنها به خاک ایران حمله میکردند، رهبران و پرچمداران حزب جمهوریخواه مانند دونالد ترامپ، بایدن را به جنگطلب بودن متهم میکردند. این در واقع یک تله سیاسی است. همه این را میدانند و به همین دلیل حاضر نیستند در آن گرفتار شوند.»
- برند دبوزمان جونیور و کیلا اپستین
- بیبیسی، واشنگتن و نیویورک
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر