پاسخ شدیداللحن مقام اسرائیلی به سخنان اردوغان درباره لزوم «محکومیت» اسرائیل در لاهه
در واکنش به اظهارات رئیسجمهور ترکیه که از ارائه اسنادی از سوی کشورش جهت «اطمینان از محکومیت اسرائیل در دادگاه بینالمللی دادگستری لاهه» خبر داد، وزیر خارجه اسرائیل به او پاسخ داد که «ما از خود در برابر دوستان وحشی شما دفاع میکنیم».
همزمان با دومین روز از نشست استماع دادگاه بینالمللی دادگستری لاهه در رسیدگی به پرونده اتهامی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل به اتهام «نسلکشی» از فلسطینیان در جریان جنگ جاری غزه، رجب طیب اردوغان روز جمعه، ۲۲ دی، گفت ترکیه در حمایت از آفریقای جنوبی «مدارکی را به دادگاه ارائه کرده و در آینده نیز این کار را ادامه خواهد داد».
او بر ارائه فیلمها و تصاویری تأکید کرد، اما توضیح بیشتری نداد.
آقای اردوغان در استانبول افزود: «ما معتقدیم اسرائیل محکوم خواهد شد. ما به عدالت در این دادگاه اعتقاد داریم.»
آفریقای جنوبی اسرائیل را به نقض کنوانسیون (مقابله با) «نسلکشی» که در سال ۱۹۴۸ در سازمان ملل تصویب شده، متهم کرده و از دادگاه وابسته به سازمان ملل خواسته است دستور فوری برای توقف عملیات جنگی اسرائیل در غزه صادر کند.
آفریقای جنوبی روز ۲۱ دی استدلالات خود را در نشست لاهه مطرح کرد و تیم حقوقی اعزامی اسرائیل یک روز بعد دفاعیات خود را در برابر ۱۵ قاضی دادگاه ارائه کرد.
ییسرائل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل، در واکنش به اظهارات روز جمعه آقای اردوغان در شبکه ایکس نوشت: «رئیسجمهور ترکیه، کشوری که مرتکب هولوکاست در مورد ارامنه شده و فکر میکرد که دنیا دهان خود را خواهد بست، امروز افتخار میکند که اسنادی در مورد اتهام نسلکشی به اسرائیل به دادگاه لاهه ارائه کرده است.»
آقای کاتس افزود: «ما هولوکاست ارامنه و کشتار کردها را فراموش نخواهیم کرد. شما نابودکننده ملتها هستید؛ ما از خود در برابر دوستان وحشی شما دفاع میکنیم.»
رد و بدل شدن اتهامات میان سران ترکیه و اسرائیل مرحله تازهای از بحرانی شدن در روابط دو کشور است.
رجب طیب اردوغان از آغاز جنگ جاری اسرائیل و گروه افراطی حماس، این گروه را که شماری از سران و فعالان آن نیز در خاک ترکیه اقامت دارند، «جنبش آزادیبخش» نامیده، بنیامین نتانیاهو را با آدولف هیتلر، رهبر آلمان نازی، مقایسه کرده و تظاهرات میلیونی در استانبول برای حمایت از حماس و فلسطینیان برگزار کرده است.
آمریکا و اتحادیه اروپا همچون اسرائیل گروه حماس را گروهی تروریستی تلقی میکنند.
در حالی که روابط اسرائیل و ترکیه پس از بیش از یک دهه بحران به ابتکار آقای اردوغان در آستانه انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته ترکیه تازه بهبود یافته بود، ردو بدل شدن اتهامات میان سران دو کشور در دوره اخیر مرحله تازهای از ورود دو کشور به مسیر یک تقابل دیپلماتیک جدید است.
دو کشور هرچند سفیران خود را برگرداندهاند اما روابط رسمی آنها قطع نشده و دادهها نشان میدهد همکاری اقتصادی فیمابین در دوره اخیر هرچند محدود، متوقف نشده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر